فهرست موضوعات
دنکلیک چیست؟
دنکلیک به برگه معادل سازی مدارک اخذ شده از خارج از کشور توسط وزارت آموزش و پرورش (برای دوره ابتدایی تا دبیرستان) یا سازمان آموزش عالی (برای مدارک دانشگاهی) گفته میشود و نشان دهنده این است که مدرک دریافتی افراد از مراکز آموزشی خارج از ترکیه معادل مدرک صادره در همان مقطع از سوی مدارس و دانشگاه های ترکیه است که برای ادامه تحصیل یا کار کردن در ترکیه الزامیست.
- آیا میدانید مدارک لازم برای دنکلیک در ترکیه چیست؟
- اصلا دنکلیک در ترکیه به چه معناست؟
دنکلیک به معنای معادلسازی مدارک میباشد؛ پس اگر شما هم جزء افرادی هستید که قصد کار و یا تحصیل در دانشگاه را دارد، باید مدرک تحصیلی خود را معادل سازی کنید که به آن دنکلیک گفته میشود. اما میدانید فرآیند دنکلیک در ترکیه چگونه است و به چه مدارکی نیازمند میباشد؟
پس تا پایان این مطلب همراه ما باشید چرا که قرار است تمامی نکات و سوالاتی که در این خصوص وجود دارد را برای شما بیان کنیم.
شرایط تحصیلی برای معادل سازی مدارک در ترکیه چگونه است؟
قبل از شروع اینکه معادل سازی برای چه مدارکی تحصیلی صورت می گیرد باید به این نکته توجه کنید:
- اول اینکه تفاوتی ندارد که شما در کدام کشور به دانشگاه رفتهاید چه آمریکا و چه ایران؛ شما ملزم به این هستید که برای کار و یا تحصیل در ترکیه مدرک خود را معادلسازی کنید.
- نکته دوم این است که برخی از افراد فکر میکنند تنها برای ادامه تحصیل نیاز به معادل سازی میباشد اما اینگونه نیست؛ چه شما قصد اشتغال داشته باشید چه قصد تحصیل، باید مدارک خود را معادل سازی کنید.
مدارکی که میتوانید معادل سازی کنید از دیپلم شروع و تا مقطع دکترا ادامه دارد و تنها تفاوت، در مراجعه به سازمان مربوطه برای معادل سازی است. دو سازمانی که افراد برای معادل سازی مدارک خود از آنها باید استفاده کنند به قرار زیر است:
- اگر قصد معادل سازی مدرک دبستان یا دبیرستان را دارید باید به وزرات آموزش و پرورش ترکیه مراجعه کنید.
- برای معادلسازی مدارک مقطع لیسانس، فوقلیسانس و دکترا باید اینکار تحت سازمان آموزش عالی (yok) به سرانجام برسد.
مدارک لازم دنکلیک در ترکیه
حال میخواهیم به بیان مدارک لازم برای هر مقطع تحصیلی بپردازیم؛ در ابتدا بهسراغ مدارم مورد نیاز برای مقطع دیپلم میرومی و در ادامه به مدارک لازم برای مقطع دانشگاه میرسیم. در نهایت، به دیگر شرایط لازم برای انجام معادلسازی و نحوه چگونگی انجام این فرآیند میپردازیم.
مدارک لازم برای معادلسازی مقطع دبیرستان
نکته قابل توجه در بخش مقطع دبیرستان این است که سیستم آموزش ترکیه تا مقطع دیپلم 12 سال است پس اگر شما دارای مدرک دیپلم نظام قدیم هستید، نیازمند ارائه مدرک دیپلم و پیش دانشگاهی و ریزنمرات خود برای تطبیق مدارک هستید اما اگر دارای مدرک نظام جدید هستید، دیپلم و ریز نمرات پایه دوازدهم تحصیلی کافیست.
از دیگر مدارک لازم برای معادل سازی به قرار زیر است:
- ترجمه به زبان ترکی گواهی اصلی مقطع متوسطه که توسط دفتر اسناد رسمی تایید شده
- اصل و کپی گذرنامه
- اقدام برای دریافت ویزای ترکیه
- در نهایت مراجعه به اداره آموزش پرورش برای معادل سازی و تکمیل فرآیند کاری
- مدارک لازم برای معادلسازی مقطع دانشگاهی
مدارک لازم برای معادلسازی مقطع لیسانس به بالا
- کپی گذرنامه یا کپی اقامت ترکیه
- گواهی دبیرستان
- اصل گواهی فارغالتحصیلی به صورت ترجمه توسط یک دفتر اسناد رسمی و ترجمه شده توسط سردفتری
- متن اصلی، ترجمه و تایید آن از یک دفتر اسناد رسمی
- برگه تایید یا همان رضایتنامه امضاء شده توسط شخص
- ثبتنام کاغذی بعد از انجام ثبتنام الکترونیکی
- واریز مبلغ 150 لیر به حساب آموزش عالی ترکیه
پس به طورکلی مدارک مهمی که در هر دو ثبت نام براساس آخرین تغییرات سال 2021 وجود دارد عبارت است از:
- اصل دیپلم و کپی آن با مهر تایید نوتر
- نسخه ترجمه شده مدرک دیپلم
- کارت اقامت و برگه راندوو
- اصل پاسپورت
- فرم پر شده دنکلیک
- یک قطعه عکس
- واریز هزینه های مربوط با باز کردن حساب در ترکیه
نحوه معادل سازی مدرک تحصیلی در ترکیه
در ابتدا با مراجعه به پست ترکیه باید کدی را که از طریق E – government E devlet درخواست کردهاید، دریافت و ثبت نام خود را آغاز کند چراکه ادامه مراحل معادل سازی به صورت الکترونیکی خواهد بود. سپس با پر کردن فرم اطلاعاتی مانند شماره ملی، نام و نام خانوادگی، مدرک دانشگاهی پس از ترجمه، مکان و تاریخ صدور مدرک دانشگاهی و مقالات دانشجویی، مدارک مورد نیاز را باید ثبت کنید تا یک درخواست اولیه به سازمان عالی ترکیه ارسال شود. در ادامه این سازمان یک وقت تعیین کرده تا شما یا نماینده حقوقی که برای انجام اینکار انخاب کردهاید همراه با مدارکی که نام بردیم به صورت حضوری، مدارک را ارائه دهد.
از دیگر شرایط دنکلیک در ترکیه
پس شما اکنون مدارک و مراحل انجام کار معادل سازی را میدانید. در خصوص مدت زمان موردنیاز برای انجام اینکار بنابر رشتههای مختلف، متفاوت است؛ به اینصورت که دانشجویان و داوطلبان تحصیل پزشکی در ترکیه و شاخههای مرتبط با آن ممکن است تا مدت 1 سال طول بکشد اما معادلسازی دیگر رشتهها در مدت 3 تا 6 ماه انجام میشود.
دومین نکته ای که در خصوص معادل سازی مدارک تحصیلی وجود دارد این است که هر یک از رشتهها علاوه بر ارائه مدارک نام برده شده باید در آزمونهایی که درنظرگرفته شده است نمره قبولی را کسب کنند. در ادامه می خواهیم به معرفی آزمون ها و نمره قبولی رشتههای مختلف بپردازیم. این آزمون ها به قرار زیر است:
- افراد فارغالتحصیل در رشتههای پزشکی باید در آزمون STS (آزمون TUS) شرکت و از 100 امتیاز در نظر گرفته شده نمره قبولی حداقل 40 را کسب کنند.
- فارغالتحصیلان رشته دندانپزشکی در آزمون STS (با همان محتوای آزمون DUS) باید نمره قبولی 40 را از 100 کسب کنند.
- افراد فارغالتحصیل در رشته داروسازی باید در مصاحبه شفاهی که توسط دانشگاه آنادولی برگزار میگردد قبول شوند.
- آزمون رشتههای مهندسی STS-2 میباشد که حداقل نمره قبولی همان نمره 40 است.
- آزمونی که برای معلمان درنظر گرفتهاند KPSS نام دارد که حداقل نمره قبولی برای آنان 50 است.
- فارغالتحصیلان رشته حقوق یا باید در آزمون STS شرکت کنند و یا یکسری از دروس را در دانشگاه های ترکیه بگذرانند چراکه در غیراینصورت مدرک آنها برای معادلسازی پذیرفته نمیگردد.
مجازات درنظرگرفته شده برای عدم معادل سازی
اگر برای معادلسازی مدرک خود جهت اشتغال و یا تحصیل در این کشور اقدام نکنید، گرفتاریهایی که در ادامه نام میبریم بهسراغ شما خواهد آمد:
- پیدا نکردن شغل در ادارات و شرکتهای خصوصی و دولتی این کشور
- عدم اخذ پذیرش و دریافت مدارک اشتغال به تحصیل از دانشگاه
- عدم ثبت نام فارغالتحصیلان رشته مهندسی در اتاق مهندسین ترکیه برای امضاء و آغاز پروژه ها
- عدم اجاره و تاسیس مطب برای فارغالتحصیلان پزشکی و دندانپزشکی
نکاتی در خصوص دنکلیک در ترکیه
در اینجا میخواهیم به دو نکته مهم در خصوص معادل سازی مدارک اشاره کنیم:
اگر در دورههای آموزشی و تخصصی خارج از دانشگاهها شرکت کردهاید باید آنها توسط دفتر رسمی تایید شده باشد و برای ارائه مدارک اصل و ترجمه آنها الزامی میباشد.
دانشجویان فارغالتحصیل از مبداءهای متفاوت، باید دارای یک نسخه از گذرنامه به همراه صفحه ورود و خروجشان از دانشگاه باشند که توسط دفتر اسناد رسمی تایید و ترجمه شده باشد.
پس متوجه شدیم دنکلیک در ترکیه چیست
خب دوستان ما سعی کردیم تا با زبانی ساده و روان به شما بگوییم دنکلیک در ترکیه به چه معناست و برای انجام آن چه مدارکی لازم است. همچنین در ادامه به بیان مراحل و نکات مربوط به آن پرداختیم. بازهم اگر سوالی در این خصوص داشتید حتما در بخش کامنتها با ما در میان بگذارید.
سوالات متداول
- افراد واجد شرایط برای دنکلیک در ترکیه چه کسانی هستند؟
معادل سازی دانشگاهها برای افرادی است که تمام دوره 4 ساله تحصیلی خود یا بیشتر از آن را طی کرده و دارای تخصص کامل از مدرک تحصیلی مورد نیاز هستند.
- آیا به رسمیت شناختن دانشگاه و معادل سازی یک مفهوم است؟
خیر سازمان آموزش عالی به رسمیت شناختن یک دانشگاه را بهمنزله معادلسازی مستقیم مدرک نمیداند و معادل سازی افراد باتوجه به مدارک و گروههایی که در آن آزمون دادهاند، انجام میشود.
- آیا داشتن مدرک زبان ترکی استانبول برای معادل سازی لازم و ضروری است؟
داشتن مدرک تومر یا همان زبان ترکی استانبول برای معادلسازی نیاز نیست اما چون معادل سازی مدارک کاری زمانبر میباشد افراد میتوانند نسبت به گرفتن آن اقدام کنند چراکه کار آنها را در اشتغال و تحصیل راحتتر میکند.
با سلام
من ۵ ماه پیش اقدام به دنکلیک کردم ولی هنوز در مرحله ارتباط با دانشگاه لیسانسم که پیام نور هستش مونده. یعنی پیام نور هنوز جواب سازمان yök رو نداده و تایید نکرده که من دانشجوشون بودم.
از کدام بخش دانشگاه پیگیری کنم که جواب yok رو بدن؟ و اینکه از پیام نور مرکزی تهران پیگیری کنم یا دانشگاه خودم تو شهرستان؟
خیلی ممنون
سلام این مورد رو به نظرم باید با رئیس دانشکده خود در میان بزارید اگر جوابی حاصل نشد از تهران اقدام کنید
سلام ببخشین من میخواستم برا دنکلیک مدرک لیسانسم اقدام کنم.باید ریز نمرات دانشگاه را ترجمه ترکی کنم اگه انگلیسی باشه قبول میکنن؟
باید مدارکتون رو ترجمه ترکی بکنید. پیشنهاد میکنم مقاله نوتر مدارک در ترکیه رو مطالعه بفرمایید.
سلام
باتشکرازراهنمایی های دقیقی که انجام دادید
سوال من این هست اگردرارزروم اقدام به دنکلیک مدارک دپیش دانشگاهی کنیم آیاباید درادامه به وزارت آموزش و پرورش ترکیه مراجعه کنیم یا اداره کل آموزش و پرورش مرکزاستان هم میتواندکارمعادلسازی را انجام دهد
سلام پرویز جان
شما باید از آموزش و پرورش منطقه مدارکتون رو بگیرید و به آنکارا ببرید